Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
8.6.2022 / Anu Autio

Väitöskirjatutkijan hyvinvointi: Kasvata resilienssiä

Väitöskirjatutkijoiden valmennuksen aikana resilienssiä on tarvittu niin henkilökohtaisesti että osana yhteisöjä. Resilienssillä tarkoitetaan muutoskyvykkyyttä ja psyykkistä joustavuutta. Sen ansiosta pystymme palautumaan kovistakin koettelemuksista takaisin normaalitilanteeseen tai suuntaamaan tekemisemme ja ajatuksemme uudelle uralle.

Kasvata resilienssiä!

Viime vuodet ovat osoittaneet, että tarvitsemme kaikki resilienssiä – ja että sitä meillä kaikilla myös on. Resilienssiä on myös mahdollista kasvattaa muun muassa omien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden tunnistamisella sekä menneiden kokemusten oikeanlaisella reflektoinnilla.

Eräs resilienssin avaintekijöistä onkin itsetuntemus. Kun tiedät ja tunnet kuka olet, tunnet vahvuutesi ja sen, miten hyödyntää niitä sekä yksilönä että ryhmässä, tunnistat itsessäsi ensimmäiset stressin merkit ja osaat varautua stressiä sinulle aiheuttaviin tekijöihin, pääset jo pitkälle.

Itsetuntemuksen rinnalla resilienssin tukena kulkee itsetietoisuus. Itsetietoisuudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että 

  • olet tietoinen joka hetkessä omista tunteistasi ja ajatuksistasi
  • olet tietoinen omasta fyysisestä ja psyykkisestä tilastasi ja tilanteestasi
  • ymmärrät edellä mainittuihin vaikuttavat tekijät ja sen, miten edellä mainitut vaikuttavat toimintaasi sekä
  • pystyt vaikuttamaan tilanteeseen, mikäli se vaatii muutosta

Kun edellä mainitut ovat kunnossa, pystyt valitsemaan joka hetkellä tietoisesti ja tarkoituksella toimintatavan, joka johtaa parhaalla mahdollisella tavalla haluttuun lopputulokseen.

Keskustele arvoistasi ja tärkeysjärjestyksestäsi niiden kanssa, joita asiat koskevat.

Väitöskirjatutkijoiden kanssa olemme keskustelleet paljon myös arvoista resilienssin tukena. Ne ohjaavat toimintaamme ja auttavat priorisoinnissa – ja esimerkiksi työn ja vapaa-ajan tasapainottamisessa. Kun tiedämme ja tunnistamme (tunnustamme?), mikä meille kullakin hetkellä on aidosti tärkeää, auttaa asettamaan asiat oikeaan perspektiiviin ja tekemään valintoja, jotka tukevat joko lyhyellä tai pitkällä aikajänteellä hyvinvointiamme. Arvoista ja itselle tärkeistä asioista kannattaa keskustella niiden kanssa, joihin valintasi vaikuttavat – perheen, ystävien, tiimin ja kollegoiden – jotta voit tehdä arvojasi tukevia valintoja.