Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
30.5.2022 / Anu Autio

Väitöskirjatutkijan hyvinvointi: Itsensä johtamisen työkalut käyttöön

Väitöskirjatutkijoiden valmennuksen aiheet ExpertZones -hankkeessa ovat nousseet osallistujilta itseltään. Lähes kaikki kokivat, että itsensä johtaminen on hankalaa!

Itsensä johtamisen työkalut käyttöön

Väitöskirjatutkijan työ tarjoaa useimmiten akateemisen vapauden, samoin kuin asiantuntijatyössä ollaan usein itse vastuussa aikataulutuksesta ja tekemisen suunnittelusta. Osa väitöskirjatutkijoiden valmennuksen osallistujista kuitenkin koki, että he vitkuttelevat ja työskentelyn aloittaminen suunnitellusti oli hankalaa ilman ulkopuolista ohjausta suunnitteluun ja aikataulutukseen. Vapaus tulee aina vastuun kanssa, ja tätä varten tarvitaan itsensä johtamisen keinoja.

Välillä kannattaakin käyttää siis akateemisen vapauden sijaan vastuuta ja ottaa itsensä johtamisen työkalut käyttöön. Työn organisointi, etukäteen suunnittelu, pientenkin tehtävien kalenterointi ja tavoitteiden sekä välitavoitteiden kirjaaminen siten, että kalenteri ohjaa ja johtaa tekemistä, on tehokas itsensä johtamisen keino. Hienoa tässä on se, että ainoastaan kirjaaminen ja suunnittelu vaativat itsensä johtamista ja sen jälkeen voi antaa kalenterin johtaa tekemistä.

Kyllä, kalenteri!

Ja kyllä, kalenteri! Yllätyn jatkuvasti asiantuntijoiden valmennuksissa siitä, miten vähälle käytölle kalenteri jää! Kalenteri on varattu lähinnä tapaamisten sopimiselle, mutta aikaa ei varata itse työskentelylle. Samoin tavoitteiden ja välitavoitteiden merkitseminen usein jää, jolloin niiden huomiointi suunnittelussa voi jäädä sikseen. Huomaan aina tuntevani pientä ylpeyttä osallistujieni puolesta, kun kalenteri alkaa ohjaamaan toimintaa tilanteeseen sopivalla tavalla. 

Kalenterista ei kuitenkaan ole hyötyä, jos itse työn tarkoitus ja tavoitteet ovat epäselvät. Ilman tavoitteita ajelehdimme, priorisointi on vaikeaa ja ajaudumme helposti työssä harhapoluille. Joskus auttaa isomman kuvan maalaaminen – miksi teemme sitä työtä, mitä teemme? Mikä on sen merkitys meille itsellemme? Entä muille? Mikä ja kenelle? Mitä todella haluamme saavuttaa? Tästä pohdinnasta on helppo johtaa selkeät, konkreettiset tavoitteet, jakaa ne pienempiin välitavoitteisiin, aikatauluttaa ja lopulta suunnitella tekeminen tehtävätasolle.

Kannattaa silti muistaa rohkeasti käyttää vapautta, jos sitä on arjen keskellä! Muista pitää taukoja, käy kävelyllä keskellä päivää, ota aikaa reflektointiin ja ajatteluun. Se, että ei saa asioita aikaan, ei aina ole vitkuttelua. Välillä mielemme tarvitsee alitajunnan apua ja aikaa järjestellä tietoja. Kun taas pääsemme itse työhön, se sujuukin tauon jälkeen helposti. Muista myös, päivät eivät voi aina olla yhtä tehokkaita. Muista olla armollinen itsellesi. Jos tauottaminen tuntuu hankalalta, merkitse myös nämä ja ajatteluaika kalenteriin!