Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
17.9.2020 / Anu Autio

Oletko aina sitonut kengännauhasi väärin?

Niin. Aika jännä kysymys. Minä opin tänä kesänä, että kyllä – olen sitonut aina kengännauhani väärin.

Pidän muutamista kenkämerkeistä kovasti ja niitä yhdistää yksi haasteellinen asia: pyöreät kengännauhat. Minun käytössäni pyöreille kengännauhoille on tavanomaista aueta normaalilta rusetilta, joten vaihtoehtona on ollut umpisolmu, toinen rusetti tai kengännauhojen vaihto. Vuosien mittaan tähän säätämiseen on tottunut sen kummemmin sitä ajattelematta.

”Oletko koskaan sitonut kengännauhoja eri tavalla?”

Kesällä oli edessä vaellusreissu. Puhuimme ystävien kanssa hankalista kengännauhoista, ja eräs kysyi ystävällisesti ja puolihuolimattomasti: ”Oletko koskaan sitonut kengännauhoja eri tavalla?” Siis mitä!? Eri tavalla? No EN, kyllähän minä osaan! Kuten moni muukin, olen oppinut sitomaan kengännauhat jo lapsena ja väitän, että harva meistä kyseenalaistaa osaamistaan sillä saralla. En ainakaan minä, ennen tuota päivää.

Ystäväni näytti erilaisen tavan sitoa nauhat. Testasin uutta tapaa niin monesti että oli pakko uskoa: eri tavalla, ihan pienen mutkan verran eri tavalla myös pyöreät nauhat pysyvät kiinni. Aivan mahtavaa! Ei enää nauhojen vaihtoa, ei umpisolmujen vääntämistä tai niiden avaamista. Eikä enää aukeilevia kengännauhoja!

Miten omaa toimintaa voi muuttaa?

Emme juurikaan kyseenalaista omaa toimintaamme arkipäivän normaalissa toiminnassa. Useimmiten myös uskomme, että oma toimintatyylimme on juuri se paras ja oikea tapa toimia, ajatella ja lähestyä asioita. Joskus otamme oman toimintatyylimme ja omat mieltymyksemme totuutena huomioimatta, että samaan asiaan tai tilanteeseen on useita, yhtä lailla oikeita lähestymistapoja.

Miten ihmeessä on mahdollista muuttaa toimintaansa Insights Discovery -valmennuksissa opituissa asioissa? Miten oppia toimimaan tehokkaammin ja helpommin niin muiden kanssa yhteistyössä, johtamisessa kuin henkilökohtaisessa toiminnassa?

Minulta on kysytty useaan kertaan tämän syksyn valmennuksissa, että miten ihmeessä on mahdollista muuttaa toimintaansa Insights Discovery -valmennuksissa opituissa asioissa. Miten oppia toimimaan tehokkaammin ja helpommin niin muiden kanssa yhteistyössä, johtamisessa kuin henkilökohtaisessa toiminnassa? Kengännauhatarina on ollut riittävän konkreettinen ja helppo esimerkki oman toimintatyylimme ja omien toimintatapojemme muuttamisesta.

Konkreettinen omien tai työyhteisön toimintatapojen muutos vaatii taustalle:

1) Selkeän, uuden toimintamallin.

Miten toimit, jos et toimi kuten aikaisemmin? Pelkkä kehoitus muutokseen ei riitä, vaan askelmerkit uuteen on oltava selkeät.

2) Konkreettiset hyödyt uudesta toimintamallista.

Mitä uudella toimintatavalla on tarkoitus saavuttaa ja mitä hyötyä siitä on sinulle (ja mahdollisesti tiimillesi, kollegoillesi, asiakkaillesi, muille sidosryhmille)? Kun ottaa tarkasteluun hyödyt sekä hyvinvoinnille että työsuoritukselle ja työn tavoitteille, saa asiaa katsottua vähän laajemmin. Jollekin tulevaisuuden hyödyt eivät riitä, täytyy myös tietää mitä vikaa nykytilanteessa on.

3) Tietoisen mielen ja sitoutumista.

Tilanteissa, jossa olet päättänyt opetella toimimaan toisin ja testaamaan uutta mallia, täytyy olla hereillä. Muista miten olet päättänyt toimia ja pitäydy siinä. Pidä mielessä hyödyt mitä aiot saavuttaa. Välillä huomaat vähän liian myöhään toimineesi totutulla tavalla. Palaa tällöin vähän taaksepäin ja tee uudelleen – tai päätä muistaa asia seuraavalla kerralla.

4) Toistoja.

Ensimmäisillä kerroilla uudella tavalla toimiessasi tunnet itsesi kömpelöksi. Pelkäät ehkä muiden näkevän opetteluvaiheen. Tuntuu että mieli ja toiminta ei taivu uuteen ja jos et muistuta itseäsi hyödyistä tai saa niitä välittömästi, uusi toiminta unohtuu. Uuden toimintatavan oppiminen vaatii lukemattomia toistoja – ja epäilevälle mielelle useita onnistumisia ja uuden toimintatavan toimivuuden todistamisia.

5) Vakiinnuttamisen ja osaamisen laajentamisen.

Lukemattomien toistojen jälkeen uusi toimitatapa alkaa jo sujua. Se vaatii edelleen tietoista otetta, mutta ehkä pystyt soveltamaan sitä muissakin tilanteissa, kuin selkeästi aikomassasi. Olet kokenut uuden toimitatavan hyödyt ja uskot sen toimivan. Kenties tässä vaiheessa voisit testata uutta toimitatapaa muuallakin tai ottaa kenties jonkin uuden kohdan työn alle?

Selkeä uusi toimintamalli, konreettiset hyödyt, tietoinen mieli, toistot ja vakiinnuttaminen. Siinä oppimisen ja toiminnan muutoksen lyhyt kaava.

Omien kengännauhojeni osalta olen tuossa kolmannen ja neljännen kohdan välillä. Sormet alkavat tottua uuteen pyörittämiseen, mutta se ei tule aivan luontevasti. Lisäksi tavallisia litteitä nauhoja solmiessa asia meinaa unohtua: eihän sillä ole niin väliä, litteäthän pysyvät kiinni sillä "väärälläkin tavalla"! Mutta toistolla on väliä. Jos aion vakiinnuttaa uudenlaisen tavan osaksi arkeani niin, että minun ei tarvitse kiinnittää siihen juurikaan huomiota, uuden tekemisen täytyy luonnistua sen kummemmin ajattelematta.

Vasta kun pystyn sujuvasti valitsemaan kumman tahansa tavan, ja pystyn tekemään molemmat lähes yhtä helposti, voin sanoa oppineeni. Tällöin pystyn tietoisesti ja tarkoituksella valitsemaan juuri sen toimintatavan, joka parhaiten sopii kulloisenkiin tilanteeseen.

Sidotko kengännauhasi väärin?

Niin, katse hetkeksi omiin kenkiin. Jos rusetin lenkit sojottavat ylös-alas tai nauhat aukeilevat, sinäkin sidot kengännauhasi todennäköisesti väärin. Tässä en valitettavasti voi auttaa. Yritin löytää jonkin yksinkertaisen videon vinkiksi. Kävikin ilmi, että tapoja sitoa kengännauhoja on aivan valtavasti! Mikään katsomistani videoista ei kuvannut tyyliä, jonka ystävältäni opin, joten jätän tämän oman googlailusi varaan.

Sen sijaan jos haluat muuttaa omaa toimintatyyliäsi tai tiimisi tekemistä helpommaksi ja tehokkaammaksi, siinä olen hyvä apu. Ota ihmeessä yhteyttä!