Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
10.1.2019 / Anu Autio

Insights Discovery: Ekstraversio

Ekstraversio ja introversio herättävät paljon keskustelua. Osa meistä on hiljaisempia ja osa puheliaampia, osa nauttii sosiaalisesta ympäristöstä ja osa kaipaa enemmän omaa rauhaa. Mitä muita eroavaisuuksia tästä Carl Jungin asenteita kuvaavasta sanaparista löytyy ja miten ne ilmenevät meissä?

Me kaikki olemme sekä introverttejä että ekstroverttejä. Suosimme usein kuitenkin enemmän toista ja on syytä kiinnittää huomiota myös meille vähemmän mieluiseen lähestymistapaan. Hyödyntäessämme meille vähemmän mieluisia ja luontaisia toimintatyylejä saatamme huomata, että energialataus on näiden tilanteiden jälkeen aika alhainen. Palautumisen mahdollisuudet on hyvä suunnitella etukäteen.

Tässä artikkelissa paneudun tarkemmin ekstraversioon ja sen ilmenemiseen toiminnassamme.

Ekstraversio työelämässä

Jos suosit ekstraversiota, pystyt todennäköisesti vaihtamaan helposti tehtävästä ja aiheesta toiseen. Vieraammassakin seurassa olet usein avoin ja puhelias – otat rohkeasti osaa keskusteluihin, vaikka kaikki tietosi aiheesta eivät olisikaan täydellisiä. Olet nopea ja toiminnallinen sekä tekemisessä että vuorovaikutuksessa: päämääränäsi on suunnata huomio ideointiin ja toimeenpanemiseen. Vedät nopeasti johtopäätökset keskustelun jälkeen ja uskot, että eteen tulevat haasteet taklataan vasta kun ne ovat ajankohtaisia. Saat usein mielipiteesi esiin vaikka se vaatisi hiljaisempien osallistujien keskeyttämistä ja uskot vahvasti siihen, että pitää sanoa jos on asiaa. Välillä on ihan hyvä muistaa, että toisillakin voi olla arvokasta tietoa, vaikka tapa ilmaista itseä onkin erilainen  – keskity siis kertomisen lisäksi kysymään ja kuuntelemaan.

Ekstraversiota suosivana energiasi on suuntautunut enemmän ”ulospäin”. Huomiosi on suuntautunut enemmän ulkoiseen maailmaan ja päädyt usein tehtäviin, joissa saat hallita suuria kokonaisuuksia ja useita osa-alueita. Löydät itsesi usein tehtävistä, jotka vaativat sosiaalisuutta, mukautumista ja jatkuvaa vuorovaikutusta. Innostut ideoinnista ja uuden rakentamisesta, mutta asioiden loppuunsaattaminen viimeistä raporttia myöten saattaa tuottaa päänvaivaa.

Kun suosimasi toimintatyyli on ekstraversio, olet työyhteisössä usein puhelias ja aikaansaava tyyppi. Sinut saatetaan kokea hyvin avoimeksi ja helposti lähestyttäväksi. Saat luotua helposti muille tunteen tuttuudesta, vaikka et jakaisikaan kaikkein henkilökohtaisimpia ajatuksiasi ja mielipiteitäsi. Keskityt yhdessä tekemiseen ja uskot, että yhdessä tekeminen ja oleminen jopa vapaa-ajalla rakentaa luottamusta. Tutustumisessa ja suhteen rakentamisessa saattaa auttaa myös se, että kyselisit hieman enemmän muilta heistä itsestään – ja antaisit aikaa vastata. Lisäksi avoimuus ja sosiaalisuus väärän henkilön kanssa tai väärään aikaan saattaa aiheuttaa sen, että päädyt ”toimistokuukkeleita” käsittelevään juttuun» – käytäthän siis tilannetajua huomataksesi, milloin ja missä tilanteessa vahvuutesi kannattaa päästää esiin.

Olet päätöksenteossa nopea, tehokas ja suora. Pidät siitä, että palavereissa on aikaa ajatustenvaihdolle ja sitä, että asiat etenevät. Et välttämättä ehdi tutustua palaverin aiheisiin etukäteen saati valmistautua, mutta nopeana mukautujana pystyt osallistumaan keskusteluun kuin keskusteluun. Asioiden välitön toimeenpano päätösten jälkeen on sinulle tärkeää. Välillä voi tosin käydä niin, että ekstravertilla energialla tehdyt päätökset joudutaan muuttamaan jälkeenpäin: nopeutta korostavana et välttämättä ole huomioinut kaikkia tarvittavia yksityiskohtia.

Ekstraversio ja stressin lähteet

Suosit toiminnassasi aktiivisuutta, yhdessä tekemistä ja rohkeutta kokeilla uutta. Siitä syystä ylimääräinen byrokratia, hitaus, joustamattomuus ja pitkäaikainen yksin työskentely saattavat tuntua stressaavilta. Ekstraverttiä lähestymistapaa suosiessasi, motivaation ylläpitäminen hitaassa ja odottavassa ympäristössä saattaa olla haasteellista. Tästä syystä joustava, avoin ja nopean toiminnan mahdollistava työympäristö auttaa sinua toimimaan tehokkaammin.

Jos suosit ekstraversiota, saatat huomata olevasi väsynyt yksityiskohtiin keskittymistä ja yksin työskentelyä vaativan päivän jälkeen. Vaikka tarkkaan työhön paneutuminen saattaa viedä mukanaan, muista pitää kahvi- ja lounastauot työkavereiden kanssa! Lisäksi omasta palautumisesta kannattaa pitää kiinni esimerkiksi varamalla aikaa ystävien tapaamiselle vapaa-ajalla.

Pidät ihmisten kanssa työskentelystä, ja saat usein energiaa yhdessä ideoinnista, keskustelusta ja yhdessä innostumisesta. Huomioithan kuitenkin, että joskus muiden kanssa työskentely kuluttaa myös ekstrovertin henkilön energiaa – tämä etenkin silloin, kun työskentelet päivän asiakkaiden parissa. Tällöin paremmaksi palautumiskeinoksi voi osoittautua rauhoittuminen ja yksin oleminen.

Miten suosit ekstraversiota?

Kuten yllä kirjoitin, kukaan ei ole vain introvertti tai ekstrovertti – olemme kaikki molempia. Insights Discoveryn mallissa Auringonkeltainen» ja Tulenpunainen» preferenssi ovat ekstroverttejä ”värejä” ja profiilin itsearviointilomake mittaa sitä, missä järjestyksessä ja miten voimakkaasti suosit näitä. Riippuen antamistasi vastauksista ja väriesi järjestyksestä sekä voimakkuudesta», päästään kiinni siihen, miten paljon suosit ekstraversiota.

Alla olevista kuvista näet, miten ekstraversio levittyy Insights -ympyrälle lähes joka kolkkaan! Keltaisella ja punaisella väritetyissä sijainneissa ekstravertti preferenssi nousee yhdeksi eniten suosimistasi ja tarvitsemistasi toimintatyyleistä. Muistathan, että myös muissa sijainneissa on Auringonkeltaista ja Tulenpunaista – näissä preferenssien käyttäminen vaatii kuitenkin tietoisempaa otetta.

Auringonkeltainen-preferenssi.png

Tulenpunainen-preferenssi.png


Syvemmät tiedot ekstraversiosta ja omasta toimintatyylistäsi saat muun muassa Voimaa Tiimille! -valmennuksessa. Sen yhtenä tavoitteena on auttaa sovittamaan yhteen introversion ja ekstraversion tarpeita työyhteisön toiminnassa ja vuorovaikutuksessa. Esimiesvalmennuksissa opitaan, miten erilaiset toimintatyylit voidaan huomioida johtamisessa.