Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
29.4.2022 / Anu Autio

Väitöskirjatutkijan hyvinvointi: muista, että et ole yksin

Oulun yliopistossa on meneillään ESR-rahoitteinen hanke ExpertZones – Asiantuntijoiden hyvinvoinnin ja osaamisen vahvistaminen Pohjois-Suomessa. Hankkeen tavoitteena on Oulun yliopiston väitöstutkijoiden psykologisen hyvinvoinnin, osaamisen ja työllistymisedellytysten parantaminen.

Olen ilokseni saanut olla mukana hankkeessa tukemassa väitöskirjatutkijoiden psykologisia hyvinvoinnin taitoja. Valmennus alkoi lokakuussa 2021 ja päättyi huhtikussa 2022. Tervetuloa lukemaan huomioita ja havaintoja, mitä matkan aikana tarttui mukaani. Tekstien taustalla on myös muu yhteistyö Oulun yliopiston kanssa henkilöstövalmennusten saralla. Suurin osa seikoista on esitetty hankkeen webinaarissa Zooming into expert's wellbeing 15.3.2022 teemalla Work supervisor's insights: how to survive as a doctoral researcher.

Ensimmäinen teesini on tässä:

Muista, että et ole yksin!

Tämä on seikka, joka nousee usein esiin esihenkilö-, asiantuntija- ja työyhteisövalmennuksissani – ja luonnollisesti myös väitöskirjatutkijoiden keskuudessakin. Yllättävää kyllä, osallistujat usein ajattelevat olevansa yksin haasteidensa ja ongelmiensa kanssa. Verkostoituminen ja yhteinen keskustelu asioista avaa silmiä ja on lohduttavaa tietää, että ei ole ongelmiensa kanssa yksin. 

Minkä tahansa seikan kanssa siis kamppailet, muista, että et ole yksin. Keskustele muiden kanssa, puhu haasteistasi – löydät varmasti tilanteeseesi vertaistukea. Ulkopuolinen coach tai työnohjaaja toki auttavat, mutta eivät tarjoa samalla tavalla vertaiskokemuksia kuin omat verkostot. Muista kuitenkin, että keskustelua kannattaa ohjata ratkaisuvaihtoehtoihin! Vertaistuki lohduttaa, mutta ongelmissa vellominen ei pidemmän päälle auta. Pidä siis mielessä ratkaisukeskeinen lähestymistapa.

Valmennuksen palautteista oli hienoa nähdä, että ohjelma tarjosi osallistujille nimenomaan vertaistukea ja verkoston, jossa omia ajatuksia ja haasteita pääsi jakamaan turvallisessa ympäristössä. Se myös kannusti pyytämään ja antamaan vertaistukea myös jatkossa ja sai aikaan yhden toistaiseksi jatkuvan opintopiiriryhmän. Palautteiden perusteella myös pidempikaikaiselle valmennukselle väitöskirjatutkijan työn oheen voisi olla tarvetta.