Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
24.4.2016 / Anu Autio

Luottamusta rakentamassa, osa III

Kommunikaatioluottamus on kolmas pala luottamuskapasiteetin rakentamiseen. Luottamus työyhteisössä tästä näkökulmasta pohjautuu asioiden ilmaisemisen ja viestinnän tahtotilaan sekä selkeästi vuorovaikutukseen. Persoonalliset vuorovaikutustyylit ovat tässä suuressa roolissa, samoin kuin keinot, tahto ja osaaminen viestintään ylipäätään.

Toimiva luottamus näkyy siinä, että asioita uskalletaan ottaa rohkeasti puheeksi, virheitä uskalletaan tehdä ja tunnustaa sekä ryhmässä osataan antaa ja ottaa vastaan palautetta. Kommunikaatioluottamuksen toimiessa voidaan luottaa siihen, että asioita puhutaan hyvässä tarkoituksessa ja rehellisesti. Lisäksi ihmiset kokevat saavansa riittävästi tietoa työnsä tekemiseen ja kokevat tiedonkulun toimivaksi.

LUOTTAMUKSEN RAKENTAMISESSA AUTTAA:

  • tiedon jakaminen. Sovi tiedonjakamisen käytännöistä yhdessä muiden kanssa. Hyödynnä eri tiedonjakamisen keinoja ja selvitä, mistä asioista muut toivoisivat lisää tietoa. Älä pyri suojelemaan muita vaikeilta asioilta, älä ”unohda” mainita niistä tai pyri vallankäyttöön tietoa panttaamalla. Älä kuitenkaan jaa epäselvää, epävarmaa tietoa liian aikaisessa vaiheessa – se saa aikaan vain turhaa hämmennystä.
  • rehellisyys ja hyvä tarkoitus. Puhu rehellisesti asioista ja älä pyri välttelemään vaikeaksi kokemiasi reaktoita. Muista toisia arvostava ja kunnioittava asenne ja tapa ilmaista asioita! Ole rehellinen mutta vain hyvässä tarkoituksessa. Varmista myös, että sinulle voi puhua rehellisesti – tähän vaikuttaa ennen kaikkea omat reaktiosi tilanteessa.
  • virheiden myöntäminen. Myönnä omat virheesi ja kannusta siihen myös muita. Vältä syyttelyä ta tuomitsevaa asennetta. Tee kuitenkin suunnitelma tai rakenna yhteinen tapa virheiden käsittelyyn: ilman rakentavaa käsittelyä virheistä ei opita. Hyssyttely ja hyväksyminen tai rankaisu eivät estä saman virheen toistumista! Miten jatkossa voitaisiin toimia niin, että vastaavaa ei pääse tapahtumaan?
  • kriittisen palautteen antaminen. Jokainen meistä toivoo omaan kehittymiseen johtavaa palautetta muilta. Tätä jostain syystä kuitenkin pelätään antaa tai annetaan niin, että se on vaikea ottaa vastaan. Opettele antamaan ja vastaanottamaan kriittistä, kehittävää palautetta niin, että molemmille jää asiasta hyvä kokemus. Muista kuitenkin, että myönteistä palautetta tarvittaan kehittävää enemmän!
  • oman vuorovaikutustyylin ja toisten toiminnan ymmärtäminen. Jokainen meistä on vuorovaikutustyyliltään erilainen ja työyhteisössä toimiessa itsetuntemus on äärimmäisen tärkeää. Aina ei ole väliä sillä, mitä sanotaan, vaan ennen kaikkea sillä, miten sanotaan. Persoonallinen tapamme ilmaista asioita tai toimia vuorovaikutuksessa ei aina rakenna luottamusta – itsetuntemuksen kautta päästään oman toiminnan kehittämiseen.

Jokainen on itse vastuussa omasta viestinnästään – sekä siitä, mitä viestitään että siitä, miten viestitään. Jokainen itse vastaa myös siitä, että ottaa puutteita rohkeasti puheeksi. Luottamuksen rakentaminen työyhteisössä vaatii itsetuntemusta ja muiden ymmärtämistä, avoimuutta ja rohkeutta.

Omissa valmennuksissani luottamuksen rakentaminen lähtee aina ensin kommunikaatioluottamuksesta: itsetuntemuksesta, toisten ymmärtämisestä ja vuorovaikutustyylien yhteensovittamisesta. Ellei kommunikaatioluottamusta ole, kaksi ensimmäistä luottamuskapasiteetin palaa ovat merkityksettömiä.


Lue lisää luottamuksesta:

Luottamusta rakentamassa I: Sopimusluottamus»

Luottamusta rakentamassa II: Pätevyysluottamus»

Insights Discoveryn malli muistuttaa, että luottamuksen syntyminen pohjautuu hieman erilaisiin tekijöihin erilaisilla preferensseillä. Lue lisää Insights Discoveryn hyödyntämisestä luottamuksen rakentamisessa».