Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
24.9.2018 / Anu Autio

Itsetuntemus töissä: Tunnetko työminäsi?

Itsetuntemus. Sana, joka vilahtelee jatkuvasti vaatimuksena niin johtajalle kuin työntekijöillekin. Sana, joka on helppo ohittaa olemalla samaa mieltä – kyllähän itsetuntemus on tärkeää! Mutta tunnetko itsesi töissä? Oikeasti? Jos sinua pyydettäsiin kertomaan itsestäsi töissä ilman työroolia tai titteliä, mitä vastaisit?

Osaisit varmasti kertoa ammatillisesta osaamisestasi, saavutuksistasi, luonteestasi ja aikaisemmasta työhistoriastasi. Kenties kertoisit myös työsi tavoitteista. Osaisitko kertoa itsestäsi – siitä, milllaista työskentelytyyliä suosit, mikä sinua ohjaa ja miten reagoit muutoksissa? Osaisitko kertoa, millaisia ovat toimintatyyliisi liittyvät vahvuudet ja missä ehkä olisi kehitettävää? Ja ennen kaikkea – miten nämä näkyvät arjen toiminnassasi?

Tässä muutama kysymys henkilökohtaisesta toimintatyylistäsi töissä. Näihin vastaamalla saatat oppia lisää itsestäsi ja nimenomaan ”työminästäsi”.

  • Millainen on työskentelytyylisi?
  • Mitä seikkoja pidät tärkeänä päätöksiä tehtäessä?
  • Millainen on suosimasi vuorovaikutustyyli?
  • Millaisia tavoitteita asetat itsellesi?
  • Mitä pidät tärkeimpänä työyhteisön toiminnassa?
  • Mitä tarvitset muutostilanteissa?

Vastaaminen voi olla vaikeaa. Yksi syy voi olla se, että et ehkä ole pysähtynyt pohtimaan itseäsi tästä näkökulmasta. Syy voi myös olla se, että sinulta puuttuvat sanat tai viitekehys» oman toimintasi arviointiin. Tässä avuksi lista avainsanoista, joista voit poimia sinua kuvaavia adjektiiveja. Löydät varmasti jotain tuttua jokaisesta ryhmästä!

tunneitsesivärit.png

Itsetuntemus tekee mahdolliseksi sen, että olet tietoinen itsestäsi

Itsetuntemus on perusedellytys sille, että voit olla tietoinen itsestäsi ja johtaa itseäsi tehokkaasti. Henkilökohtaisen toimintatyylin ymmärtäminen on ensimmäinen askel itsetuntemukseen töissä. Ylläolevat kysymykset (tai pikemminkin antamasi vastaukset) ovat siitä vain pieni osa, mutta ihan hyvä alku. Jotta itsetuntemuksesta on hyötyä, sen täytyy jalostua tietoisuudeksi itsestäsi ja itsesi johtamiseksi.

Siirrä huomio vielä hetkeksi vastauksiin, jotka annoit edellä mainittuihin kysymyksiin;

  • Miten vastausten mukainen toimintasi näkyy sinusta ulospäin?
  • Miten vastauksesi vaikuttavat päivittäin toimintaasi ja tekemisiisi valintoihin?
  • Miten antamasi vastaukset vaikuttavat muihin?
  • Mistä löytyvät vahvuutesi?
  • Mitä sinun kannattaisi kehittää pystyäksesi toimimaan entistä tehokkaammin ja sujuvammin omassa roolissasi sekä yhteistyössä muiden kanssa?

Huh, aika rankkaa, vai mitä? Itsetuntemus, tietoisuuden lisääminen itsestä sekä itsensä johtaminen eivät ole päämääriä, vaan jatkuva matka. Nostan Voiman blogissa näitä aiheita esiin tämän syksyn aikana – tervetuloa yhteiselle matkalle.