Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
21.2.2018 / Anu Autio

Korjaava palaute vai mielipide?

Kaikki meistä kaipaavat töissä palautetta. Myönteistä palautetta» on mukava antaa ja sitä on mukava vastaanottaa – etenkin jos palaute on oikein annettu. Mitenkäs sitten se palaute, jota on vaikea antaa ja vastaanottaminen tuntuu ikävältä?

Korjaava palaute – varmista että palautteesi ei ole pelkkä mielipide!

Kun annetaan korjaavaa palautetta, tavoitteena on muuttaa henkilön toimintaa: auttaa häntä huomaamaan ja korjaamaan sovitun vastainen toiminta. Korjaavalla palautteella ohjataan toimimaan yhteisten pelisääntöjen, sovittujen prosessien ja ohjeistuksen mukaisesti. Korjaavalla palautteella puututaan käyttäytymiseen, joka estää työn sujuvan tai turvallisen tekemisen, rikkoo yhteistyötä tiimissä, aiheuttaa haittaa asiakassuhteille tai on muutoin vastoin yleisiä työelämän pelisääntöjä.

Korjaava palaute vaatii taakseen faktaa. Älä tee olettamuksia tai tulkintoja, vaan keskity siihen, mikä on objektiivisesti havaittavissa. Samoin kuin myönteinen palaute, korjaava palaute sisältää aina informaatiota: tiedon siitä, mitä käyttäytymistä korjataan ja myös keskustelun siitä, miten asia korjataan.

Pohdithan ennen korjaavan palautteen antamista myös seuraavaa: Annatko palautetta oikeasti selkeän virheen korjaamiseksi, henkilön kehittymisen tueksi, työn tekemisen sujuvoittamiseksi ja yhteistyön helpottamiseksi? Vai annatko palautetta siitä, että henkilö ei toimi kuten sinä haluaisit – jotta henkilö vastaisi sinun toimintatyylisi tarpeisiin? Kumpi palaute sinusta tuntuisi reilummalta:

”On tosi ärsyttävää, kun käyt aina höpöttämässä muiden työpisteillä!”

”Muistatko, kun sovittiin tiimipäivässä että annetaan jokaiselle työrauha ja mahdollisuus keskittyä? Kävit äsken kertomassa kuulumiset työpisteelläni ja keskittymiseni katkesi. Se ei ole reilua, koska tästä on yhdessä sovittu. Toivoisin, että jatkossa vaihdetaan kuulumiset kahvipöydässä. Muissa asioissa laitetaan ensin viesti ja sovitaan asialle aika, niinkuin pelisäännöissä sovittiin.”

Kaikkien toimintatyylit eivät vastaa omia tarpeitasi. Tämä ei aina ole palautteenannon paikka, vaan erilaisten toimintatapojen ymmärtämisen ja yhteensovittamisen, eli pelisääntöjen tekemisen paikka. Pelisäännöt ja selkeät ohjeet ovat yhteistyön ja johtamisen työkaluja, joita ilman palautteesi voi olla pelkkä mielipide. Mielipiteen pohjalta annettu palaute ei johda muutokseen – älä oleta että muut kokevat asiat samoin kuin sinä.

Muista myös, että jos pelisäännöt on tehty, useimmiten ihmiset tietävät mokanneensa! Virheen korostamisen sijaan on syytä keskittyä siihen, miten sen voisi välttää jatkossa. Ja jos itse mokasit, älä jää odottamaan palautetta. Tunnusta virheesi ja korjaa se!

Lue myös kehittävästä» ja myönteisestä» palautteesta – niiden pitää aina sisältää informaatiota.