Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
2.6.2015 / Anu Autio

Valmentava johtaminen ei ole nössöilyä

Menestyvän johtajan ja esimiehen tärkein tavoite on innostaa, ohjata ja kannustaa työyhteisöä tekemään parhaansa joka päivä tavoitteiden saavuttamiseksi. Moni esimies ja johtaja on noussut asemaansa vahvan työn substanssiosaamisen, prosessien hallinnan ja asioiden johtamisen kautta, jolloin roolin muuttuminen tuottaa päänvaivaa.

Pehmeät vaikuttamisen keinot kasvattavat arvoaan: moni johtaakin jo ilman perinteistä esimiehen roolia. Perinteinen esimiehen auktoriteettiasema menettää merkitystään. Johtajien ja esimiesten työ muuttuu koko ajan vahvemmin tasa-arvoisen, osallistavan ja vuorovaikutteisen valmentajan suuntaan. Tulevaisuuden johtajan on ymmärrettävä sisäisen motivaation merkitys työssä – sekä omansa että tiimin jäsenten. Valmentava johtamisote ei ole nössöilyä, vaan sen osaaminen on kovaa valuuttaa työmarkkinoilla ja yritysten kilpailukentässä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että valmentava ja osallistava esimies ei olisi auktoriteetti: uudenlaisen johtajan auktoriteettiasema ei kumpua virallisesta asemasta, vaan johtamisosaamisesta. Valmentava johtaminen ei ole vastuusta tai vallasta luopumista, vaan niiden käyttämistä uudella tavalla. Se ei ole kukkahattuilua, vaan kovaa johtamisen osaamista. Valmentava johtaminen ei ole liiallista osallistamista, vaan henkilöstön ideioiden ja osaamisen hyödyntämistä tuottavuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Mitä valmentava johtamisote tuo johtajalle ja työyhteisölle?

Valmentava johtamisote

  1. lisää työn tuottavutta siirtämällä esimiehen energiaa ja aikaa ongelmanratkaisusta ongelmanratkaisussa auttamiseen.
  2. lisää työn tuottavuutta mahdollistamalla henkilöstön osaamisen hyödyntämisen ja muutosten helpomman läpiviennin.
  3. auttaa ja vastuuttaa työntekijöitä itse hakemaan ratkaisuja ja antamaan parhaansa esimiehen tukiessa työtä.
  4. auttaa sisäisen motivaation ymmärtämisessä, tunnistamisessa ja ylläpitämisessä, tuloksena innostuneet ja tuottavat työntekijät.
  5. Tämän kautta työyhteisö saa valtaa, tilaa ja mahdollisuuksia hyödyntää tietojaan, taitojaan ja osaamistaan entistä paremmin yhteisten tavoitteiden hyväksi.

Valmentava johtaminen kulkee perinteisten esimiehen roolien rinnalla niitä poissulkematta (ihmisten johtaminen, asioiden johtaminen). Se osallistaa henkilöstön päätöksentekoon, suunnitteluun ja omien ajatusten hyödyntämiseen. Valmentava johtaminen antaa tilaa ja auttaa oppimaan – sekä hyödyntämään opittua omassa työssä ja toiminnan kehittämisessä.

Valmentava johtaminen on tapa toimia ja ajatella. Suuressa roolissa ovat vuorovaikutustaidot ja kyky käydä kehittymiseen suuntaavia keskusteluja työntekijöiden kanssa. Tärkeänä osana valmentavassa johtamisotteessa on tavoitteellisuus: tavoitteiden asettaminen, niiden saavuttamisessa tukeminen ja palautteenantaminen tuovat ryhtiä toimintaan.


Lisätietoja Voima Valmennuksen Valmentavan ja osallistavan johtamisen koulutuksesta sekä muista johtamisen valmennuksista löydät Voimaa Johtamiseen! -sivuilta. Ihannetilanteessa valmentavan johtamisen koulutuksissa hyödynnetään Insights Discoveryn mallia, jotta johtaminen voidaan viedä aidosti henkilökohtaiselle tasolle itsetuntemusta ja erilaisuuden ymmärtämistä hyödyntäen.